Cum a afectat pandemia speranța de viață a europenilor: datele sunt îngrijorătoare
Pandemia a afectat, printre altele, și speranța de viață a oamenilor. În Uniunea Europeană, în 2021, speranța de viață era încă sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19.
Speranţa de viaţă la naştere se traduce ca fiind numărul mediu de ani pe care un nou-născut i-ar trăi dacă ar fi expus la condiţiile actuale de mortalitate pe tot parcursul vieţii sale. În fiecare an, Uniunea Europeană publică o analiză intitulată Starea Sănătății în UE. Ultimele două ediții au fost influențate de pandemia de Covid-19 în aproape fiecare țară a blocului comunitar.
Conform Biroului de Statistică al UE, pandemia a avut un efect negativ asupra speranţei de viaţă la naştere. Aceasta a scăzut în aproape jumătate din statele membre ale UE, comparativ cu anul 2020.
Speranța de viață, mai mică
Dintre țările Uniunii Europene, Slovacia şi Bulgaria au cele mai mari scăderi ale speranței de viață – 2,2 ani, urmate de Letonia cu -2,1 ani şi Estonia cu -2,0 ani, comparativ cu 2020, arată Eurostat. De asemenea, datele faţă de 2019, înainte de izbucnirea COVID-19 în Europa, arată că Luxemburg a fost singurul stat membru al UE în care speranţa de viaţă a crescut cu + 0,1 ani.
Pe de altă parte, Malta şi Suedia stau cel mai bine la acest capitol. În aceste țări nu s-a observat nicio diferență la nivelul de speranță de viață, între 2019 și 2021. La polul opus, speranţa de viaţă a scăzut cel mai mult în Bulgaria, cu -3,7 ani, Slovacia, cu -3,0 ani, şi România, cu -2,7 ani, conform acelorași date.
Așadar, din păcate, noi, românii, suntem printre ultimii din Europa la capitolul speranță de viață. Conform Raportului privind Sănătatea al Comisiei Europene, România, Slovacia și Bulgaria sunt situate pe ultimele locuri în privința speranței de viață a cetățenilor lor.
Raportul arată că acum, din cauza pandemiei, românii și bulgarii mor chiar și mai tineri decât înainte. Speranța de viață a scăzut în 2020 în Bulgaria și România cu 1,5, respectiv 1,4 ani. Asta reprezintă o scădere dublă față de media europeană de 0,7 ani.